Skip to main content

Vi fristes til at kalde makrel for en superfood på grund af de mange næringsstoffer, der findes i fisken.

Makrellen har et naturligt højt indhold af både vitamin B12 og de sunde omega-3-fedtsyrer. Vitamin B12 er essentielt for blodproduktionen, samt for hjernens og nervernes funktion, og indtag af omega-3-fedtsyrer, har gennem adskillige studier vist sig at være forbundet med en lavere risiko for at få hjertekarsygdomme.

Desværre spiser vi i Danmark generelt for lidt fisk – især af den fede, omega-3-holdige slags. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen at vi blandt andet skruer op for indtaget af makrel, der er den fisk med det højeste indhold af omega-3-fedtsyrer. Mange vælger imidlertid at tage fiskeolie som tilskud, i stedet for at spise mere fed fisk. Men sammenligner man alle de studier der er på indtag af henholdsvis fiskeolie og fed fisk, er konklusionen klar: fed fisk er sundere end tilskud af fiskeolie. Hvorfor det hænger sådan sammen, ved man ikke, men måske er det kombinationen af næringsstoffer, der gør en forskel.

Som med fiskens omega-3-fedtsyrer, har man også forsøgt at isolere tomatens røde farve, der stammer fra det sundhedsfremmende, A-vitaminlignende stof, lykopen. Men igen viser studier, at lykopen som kosttilskud ikke gavner meget – kun når det fås fra tomater, og i særdeleshed når det fås fra tomatsaucer.

En skive rugbrød med makrel i tomatsauce, er altså sundere end fiskeolie og lykopen på pilleform. Ikke mindst fordi en sådan mad, foruden masser af B12, omega-3 og lykopen, indeholder godt med kvalitetsprotein og sunde kostfibre. Man kunne endda fristes til at kalde det for en superfood.